Gisteren liep ik mijn dagelijkse ommetje en kwam langs een grasveld vol molshopen. Ik keek er naar en vroeg me af waar de mol zich zou bevinden.

Mijn gedachten gingen naar het populaire programma ‘Wie is de Mol?’. De jacht op de mol, die het spel in het geheim saboteert, is op dit moment weer in volle gang. De deelnemers (en kijkers) proberen de identiteit van de mol te achterhalen.

Als ik naar de wereld kijk, met in gedachten het nieuws (groot of klein), dan stel ik me voor dat ik ook molshopen zie. Die zichtbaar maken wat er ‘ondergronds’ gaande is. De tegenstander van God die steeds meer zichtbaar wordt. Het doel van deze ‘mol’ is hetzelfde als bij het tv-programma. Namelijk saboteren. Ofwel, de Gemeente van Jezus Christus zo klein mogelijk houden en waar mogelijk vernietigen.

In de tv-serie doet de mol met alle spelletjes mee, probeert niet op te vallen of legt de verdenking op een ander. Hij sluit bondjes en probeert verdeeldheid te zaaien. Niemand weet wie de mol echt is en zo kan een argeloze deelnemer achteraf, geheel onverwacht, met het feit geconfronteerd worden dat hij met de mol heeft samengewerkt.

Dat laatste kan ook ons overkomen, als we niet op te hoogte zijn van de identiteit en strategieën van satan èn wat God daarover zegt in zijn Woord (Bijvoorbeeld: 1 Tim.4:1vv, 1 Tim.5:15).

Wees niet naïef, maar vastberaden om de mol te ontmaskeren en de prijs te ontvangen die God heeft beloofd.

Arianne