Kracht van de Troon

 

Een paar weken geleden konden de inwoners van Apeldoorn de verbouwingen van Paleis het Loo bekijken. In goed gezelschap liepen wij op vrijdagavond door de kamers en gangen van het paleis. Door de kapel en zelfs op het dak. Een stuk historie, rijkdom, persoonlijke verhalen, macht…..
Onder het paleis zijn enorme ruimtes gebouwd en daar zagen we de tentoonstelling “Kracht van de Troon”.

In deze tentoonstelling word je meegenomen in het ontstaan van het koninkrijk der Nederlanden, maar ook waar de troon voor staat. ” Een meubelstuk, exclusief gereserveerd voor de hoogste macht, koninklijk of goddelijk” en “symbool voor gezag: politiek, moreel of persoonlijk. “
Bij moreel gezag staat wijsheid en rechtvaardigheid. De troon vraagt om troonwaardig gedrag. Met oordeel over goed en kwaad, in wijsheid en compassie. Met een verwijzing naar koning Salomo. 

In de huidige tijd roept macht tegenmacht op, dat zien en horen we ook in deze dagen. En dan lees je verder in de tentoonstelling: “Maar een troon kan ook verbinden.
Als troon en persoon samen vallen. Dan kan de verheven positie een baken van stabiliteit, continuïteit, vrede en voorspoed zijn.”

En dan gaan mijn gedachten steeds meer naar onze Koning, zittend op de troon. Naast de Vader, Jezus die gegeven is alle macht in hemel en op aarde. Vredevorst. Van Hem mogen we het verwachten. Hem mogen we verwachten! Het is bijna weer advent, de weken voor kerst. Zijn komst op aarde. Om Zijn Koninkrijk op aarde te beginnen. En daar mogen wij deel van zijn, leven in dat Koninkrijk. Laat dat ons verbinden.

Het lied Holy forever zit al weken in mijn hoofd, neuriënd tijdens het koken, zingend in de auto.

Your name is the highest
Your name is the greatest
Your name stands above them all

All thrones and dominions
All powers and positions
Your name stands above them all

And the angels cry, ho-ho-holy
All creation cries, ho-ho-holy
You are lifted high, ho-holy
Holy forever

Jeanine