Klepel

Soms hoor ik iemand een onbekend woord uitspreken, maar durf ik niet te vragen wat het betekent. Bang om dom over te komen doe ik alsof ik het snap. Om vervolgens direct daarna het woord op te zoeken (lang leve internet…). Er zijn ook woorden die ik wel eerder gelezen of gehoord heb, maar waarvan ik niet precies weet hoe het zit. Ik heb de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.

Neem bijvoorbeeld het woord “Woke”. Ik kwam het laatst weer tegen en zocht het op. Het blijkt een verbastering te zijn van het woord “awakening” (ontwaken). De term bestaat al lang. In de vorige eeuw werd het bedacht door Afro-Amerikanen om elkaar te waarschuwen voor racistisch geweld. In het liedje ‘Scottsboro Boys’(1938) adviseert Lead Belly om “voorzichtig te zijn, ‘woke’ te blijven en je ogen open te houden”.

Inmiddels is het eerder een soort scheldwoord, maar het blijft bij me haken. “Stay woke”, let op, wees op je hoede. Is dat juist niet wat wij, als kinderen van God moeten zijn? Wakker, waakzaam, elkaar waarschuwend voor personen of zaken die ons (geestelijk) leven bedreigen?

Weet ik wat of wie ons bedreigt? En: doe ik mijn mond open om anderen te waarschuwen, bewust te maken? Of is dat niet mijn verantwoordelijkheid? Ben ik liever een klok zònder klepel?

Arianne