Binnenkort is het Valentijnsdag. Voor de één een overdreven commerciële overgewaaide dag uit Amerika. Voor de ander een dag om zijn of haar geliefde eens extra in het zonnetje te zetten. Of om juist die dag de stap te zetten om iemand je liefde te verklaren.

Als je in de Bijbel leest en kijkt, ontdek je daar veel verhalen over liefde. De liefde van God voor Zijn schepping, voor de mensen en voor Zijn Zoon Jezus Christus. Voor God is het eigenlijk altijd “Valentijnsdag”. Dag in dag uit verklaart hij ons Zijn liefde. Deze liefde omvat alles wat God is: barmhartig, rechtvaardig, heilig, geduldig, genadig,… In Zijn liefde is er ook vrijheid van keuze. De vrije keuze om deze liefde te beantwoorden. Liefhebben doen we met ons hart. Maar in de Bijbel staat God liefhebben met heel ons hart, ziel en verstand. God ziet ons hart aan, ons innerlijke leven en wie we werkelijk zijn of wat we najagen. Bij Jezus lees en zie je dat ook terug, in elke ontmoeting zag Hij het hart van de ander. Staat ons hart open voor Jezus? Is ons hart gericht op Hem? Voelen we ons dankzij Hem geliefde kinderen van God de Vader?

In een dagboekje las ik pas: God verdient onze aanbidding en eer, maar Hij verlangt naar onze liefde. Daar moest ik even over nadenken ( en nog steeds) God die zo groot en heilig is verlangt naar mijn liefde voor Hem!

1 Johannes 4 vers 16: “En wij hebben de liefde die God tot ons heeft, gekend en geloofd. God is liefde en wie in de liefde blijft, blijft in God en God in hem/ haar.