Een spannend nieuw seizoen

Komende zondag openen we het nieuwe seizoen met elkaar. De afgelopen twee jaar zijn heel anders geweest. Door corona hebben we een hele andere dynamiek van kerk zijn en geloofsbeleving ervaren. We ervaarden dat thuis achter een scherm ook wel prettig was, soms een andere dienst kijken, maar ook wel eens de samenkomst verzuimen zonder dat anderen het merkten. Het bos, het mooie weer of zo maar een spontane ingeving. Het bleek allemaal mogelijk.

De vraag kwam zelfs weleens op waarom je nog naar de kerk zou gaan, het kan zo toch ook. ‘Ik mis het eigenlijk niet’. Maar ook de vraag over hoe Eglesia er aan het eind van dit seizoen eruit ziet. Wie wordt onze nieuwe voorganger? Gaat Eglesia veranderen? Krijgen we het niet te druk? Komt iedereen wel terug of gaan er nog meer mensen de gemeente verlaten? Allemaal vragen, en nog veel meer, die een nieuw seizoen spannend maken.

En toch, afgelopen zondag mochten we al even proefdraaien in de kortebroekendienst. Een eenvoudige dienst waarin de ontmoeting centraal stond. Er was weinig georganiseerd, we deden het samen. En als je wat wilde kwam je gewoon in actie.

De korte (broeken) dienst werd extra lang doordat veel gemeenteleden langer bleven napraten. Een gezellige dynamiek van mensen die elkaar al een tijd niet hadden gesproken. Harten werden gedeeld. Ikzelf kwam erachter dat ik niet de enige ben die met bepaalde zaken worstelt, in een ‘toevallig’ gesprek kwamen ineens hele intieme zaken boven.

En dan realiseer je je dat Eglesia geen instituut, geen koude organisatie is, maar een groep mensen die Christus wil navolgen. Hun geloof gezamenlijk wil vormgeven. En als je daarin wat mist dan maak je dat bespreekbaar, als je wat wilt dan maak je dat kenbaar, als iemand hulp nodig heeft dan sta je daar, etc. Je komt niet alleen om te halen, maar vooral ook om (jezelf) te brengen.

Ik zie ook dat nog niet iedereen de weg terug heeft kunnen vinden naar de fysieke bijeenkomst. Die mensen worden gemist. En ik hoop en bid dat zij zich weer bij ons aansluiten.

Ik zie uit naar een nieuw seizoen maar vind het ook wel erg spannend.