Een askruisje halen: de priester die in de mis met zijn duim een kruisje van as op je voorhoofd plaatst. Heb jij dat wel eens meegemaakt? 

Aswoensdag, aanstaande woensdag. Een katholiek gebruik, maar evengoed ook voor ons mooi om even bij stil te staan.  

Het is namelijk het begin van de 40 dagen vastentijd voor Pasen.  De as herinnert ons aan onze sterfelijkheid. Maar ook: door het vuur gezuiverd! Jezus stierf voor onze zonden, Hij droeg onze straf. Wij mogen daardoor zuiver en rein bij God komen.  

Wat een motivatie om de 40 dagen mee in te gaan! Nederig, afhankelijk van God. En toch vol verwachting van wat Hij jou te geven heeft, wanneer jij daarvoor open staat. 

Vasten, hebben we in september al gehoord, kun je op verschillende manieren invullen. Je kunt besluiten geen dierlijke producten tot je te nemen, of te stoppen met het drinken van alcohol. Ook kun je de sociale media aan de kant leggen en daarmee tijd en ruimte creëren om aan God te geven.  

En zelfs als je misschien niet kunt vasten, kun je hier een bijzondere tijd van maken. Door Hem te aanbidden, je te verdiepen in Zijn woord, en door gebed je relatie met Hem de aandacht geven die het zo nodig heeft. 

Doe jij ook mee? 

Ik ben benieuwd welke mooie dingen hieruit gaan voortkomen, wat jij en ik mogen beleven met Hem. Laten we elkaar hierin bemoedigen en het niet voor onszelf houden. Vanaf mijn plekje op de bank, waar ik nu noodgedwongen veel tijd doorbreng, zou ik heel erg genieten van die bemoedigingen… En daarin ben ik vast niet de enige…

Laura