Doorzetten!

Nadat hij de testresultaten voor studiekeuze met me doorgenomen had, keek hij me aan en maakte de vergelijking met een boormachine waarmee een gat in een muur wordt gemaakt: ‘Het eerste stuk van de muur is nog zacht, maar dan volgt er een harder gedeelte waar je meer kracht moet zetten. En daar stop jij…’. Niet leuk om te horen, maar wel verhelderend.

Het is inmiddels al heel veel jaren geleden, maar ineens herinnerde ik het me weer terwijl ik nadacht over een preek die ik had geluisterd. Waarin het ging over gebed als ‘voertuig’ om in de aanwezigheid van God te komen. Daarbij werd gebruik gemaakt van het beeld van een ruimtevaart. Om in de ruimte te komen heb je een raket nodig en moet eerst de zwaartekracht overwonnen worden.

Zo is het ook met ons ‘ik’. Het trekt ons naar beneden, naar de dingen van deze wereld. Dat is de weerstand waar we doorheen moeten bidden om in de ruimte met God te komen. En daar is oefening voor nodig. Maar ook tijd. Zeker in het begin. En soms bij herhaling.

Verlangen om Gods aanwezigheid te ervaren is niet genoeg. Verlangen is het startpunt, maar je hebt gebed nodig om er te komen. En doorzettingsvermogen!

Maar ook de bemoedigende belofte ‘Nader tot God, en Hij zal tot jou naderen’. Hij komt ons tegemoet! Stop dus niet te snel.

Arianne