De ontmoeting met de Bruidegom

‘Dan zal het met het Koninkrijk van de Hemel zijn als met tien meisjes die hun olielampen hadden gepakt en eropuit trokken de bruidegom tegemoet. Vijf van hen waren dwaas en onvoorbereid, de andere vijf waren wijs en waakzaam.’ – Mattheus 25.

Midden in de nacht klonk de aankondiging: ‘Daar is de bruidegom! Kom, ga Hem tegemoet.’ Het is een moment van bijzonder verlangen dat we ook voelen in de adventsperiode, de voorbereiding op het kerstfeest. Net zoals de maagden reikhalzend uitkeken naar de bruidegom, zo wachten wij op de komst van Jezus, de ware Bruidegom. 

Kerstmis is de tijd waarin Jezus, als Bruidegom, naar ons toekomt. God daalt, vanuit een diep verlangen naar verbinding, door Zijn Zoon neer in de wereld. Jezus wast de voeten van de mensheid, dient, raakt aan en geneest – de belichaming van Gods liefde voor jou. 

‘Kom, ga Hem tegemoet’ doet ons nadenken over de betekenis van die gevulde olielampen. Hoe bereid ik mijn hart voor op de ontmoeting met Jezus? Wat betekent de symboliek van die oliegevulde lampen voor mij persoonlijk? Kan ik de oproep horen om Hem te ontmoeten? Wat houdt innerlijke waakzaamheid voor mij in?

‘Kom, ga Hem tegemoet’ nodigt ons uit om niet alleen van Hem te ontvangen, maar ook te geven vanuit de overvloed waarin Hij voorziet. Het is een uitnodiging om de Almachtige te aanbidden, om onze relatie met Jezus te verdiepen.  

Het is mijn gebed en verlangen dat de Heilige Geest ons in deze adventsperiode diep raakt en dichter bij het hart van Jezus brengt. 

Wij wensen ieder van jullie een gezegende adventsperiode toe.

Arnoud