Alle berichten

Woorden in de stilte

Wat een fijn moment afgelopen zondag om elkaar na een mooie dienst, tijdens een goed verzorgde lunch te kunnen ontmoeten en spreken. Om zo dit seizoen met elkaar af te sluiten.

Tijd

Vorige week woensdagavond was er een gemeenteavond. Aan het begin van deze avond hield Arend een korte inleiding over het begrip ‘tijd’. Het is mooi om dat met de hele gemeente te delen.

Een zondag in Denemarken

Een paar weken geleden waren we op vakantie in Denemarken. Een land vol rust, prachtige kust, kleine dorpjes en bijna overal wel een kerkje. Zo ook in het dorpje waar wij zaten. Dus gingen we op zondag naar de plaatselijke kerk in Genner. We hadden al gelezen op internet over een “confirmation’. In deze dienst deden 4 jongeren openbaar belijdenis van hun geloof. Het was mooi om te zien hoe er in de liturgie van een dienst vele vormen van herkenning zijn. Maar ook een paar verschillen.

Zelfreflectie in de rust van God

Er zijn momenten in ons leven dat we behoefte hebben aan stilte. Stilte om tot onszelf te komen, om te luisteren naar ons hart, om te bidden tot God. Stilte om ons voor te bereiden op wat komen gaat, om ons te sterken in ons geloof, om ons te richten op onze roeping.

Onze Vader

In het kader van “onderweg zijn met Jezus” ben ik laatst twee dagen in het klooster Sion geweest. Even terug naar rust, tijd voor God en voor mezelf, voor de stilte, de getijden gebeden en…

Een nieuw begin betekent vaak ook de afsluiting van wat was…

En dat geldt zeker voor Arend, sinds 1 april onze nieuwe voorganger. Afgelopen zondag nam hij afscheid van zijn gemeente in Assen, wat hij vandaag, zaterdag, nog even ‘dunnetjes’ over mag doen.

Twee Tuinen

de 1e tuin was Eden, de tuin van 2 bomen
de boom van Eeuwig Leven – en de boom van de kennis van goed en kwaad deze tuin was prachtig, goddelijk – totdat de mens goddelijk wilde zijn paradijselijk werd afgrijselijk – volmaakte mens werd naakte mens
de tuin van ongehoord, ongehoorzaam: “niet Uw wil, maar wat ik wil geschiede” de tuin waar uiteindelijk een einde kwam – aan de mens dicht bij God

Vakantiegeld Samen Delen 2024: geloven in samen delen!

Ook dit jaar doen we vanuit Eglesia weer mee met de actie Vakantiegeld Samen Delen, een initiatief van de kerken in Apeldoorn. In mei ontvangen veel mensen een flink bedrag extra: vakantiegeld. Vandaar de naam van de actie. We nodigen iedereen die het goed heeft uit om te delen met wie weinig heeft.

Herken je dat?

Herken je dat?
Dat het leven het ene moment op rolletjes loopt en je overloopt van blijdschap en je het volgende moment denkt help, hoe kom ik hier weer uit? De tegenstellingen in het leven, de zekerheid en de twijfel, de blijdschap en verdriet, vreugde en angst, geloof en ongeloof, duister en licht, …

Het Boek van de ontmoetingen

Komende week staan we stil bij wat het lijden en sterven van Jezus voor ons betekent. Hij heeft ons vrijgemaakt, vrijgekocht van al het moeten. We hoeven niet te presteren om bij God te mogen horen, niet meer te presteren om onze schuldgevoelens weg te poetsen, nee we mogen ons geliefd voelen en gewoon bij Hem zijn.

Manna in de woestijn

Het volk dat aan de reis door de woestijn begint, mag oefenen om aan de juiste dingen vast te houden.
Aan het vertrouwen dat God genoeg geeft om van te leven, elke nieuwe dag weer.

24-30 maart Ont-moeten in de Paastijd

Sinds begin dit jaar is Eglesia gevestigd in het kerkje aan de Sprengenweg 15. Een fijne plek waar we ons al helemaal thuis voelen. We vinden het leuk om deze plek te delen met vrienden, buren en belangstellenden. Daarom zetten we in de week vóór Pasen onze deuren extra open. Welkom!

Verrassend geluid

Weg met alle muren die wij tussen elkaar hebben opgebouwd, waardoor we elkaar niet meer verstaan…

De Kracht van aanraking

Een dikke knuffel als troost of een bemoedigende hand op je schouder, als mens kunnen we niet zonder aanraking.

In het verborgene

Alleen zijn met God. De ruis van buiten wat zachter maken, de tijd nemen
om je af te zonderen en te focussen op wat er vanbinnen gebeurt. In het
verborgene kun je helemaal eerlijk zijn.

Actief vasten

Is dit niet het vasten dat Ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken? – Jesaja 58:6

Een valkuil in vasten is dat het te veel draait om onszelf en hetgeen we láten; wat een groot offer dit is, hoe lastig het voelt. Vasten krijgt vaak het accent op ‘niet-doen’, maar kunnen we dit ook positief benaderen?

Vasten in de veertigdagentijd

Het is een manier om heel lichamelijk ruimte voor God te maken in je leven
– elke keer dat je de koektrommel dicht laat, een glas wijn laat staan of je telefoon laat liggen.

Wie is de Mol?

Mijn gedachten gingen naar het populaire programma ‘Wie is de Mol?’. De jacht op de mol, die het spel in het geheim saboteert, is op dit moment weer in volle gang. De deelnemers (en kijkers) proberen de identiteit van de mol te achterhalen.

Stemmen

Hoor jij ze ook? Stemmen die van alles zeggen en roepen. In het nieuws, op sociale media, op je werk, in je familie en in de kerk? Meningen, boosheid, teleurstelling, frustratie…

Sommige geluiden zorgen voor angst en onrust. Andere geluiden maken onzeker. Of onverschillig.

Sabbat

‘De sabbat is er voor de mens, en niet de mens voor de sabbat’
(Marcus 2:27)

In de woorden van Jezus klinkt een diepe waarheid door: in de Bijbel is de essentie van de sabbat, de zondag, de dag waarop we rusten en stilstaan bij het verlangen God om bij de mensen te zijn, en bij de pracht van Zijn schepping die Hij gemaakt heeft.

Doorzetten!

Nadat hij de testresultaten voor studiekeuze met me doorgenomen had, keek hij me aan en maakte de vergelijking met een boormachine waarmee een gat in een muur wordt gemaakt: ‘Het eerste stuk van de muur is nog zacht, maar dan volgt er een harder gedeelte waar je meer kracht moet zetten. En daar stop jij…’. Niet leuk om te horen, maar wel verhelderend.

Bijzondere ontmoetingen onderweg

Vorige week waren wij een paar dagen weg, met zijn tweeën naar Dordrecht. Waarbij we een dag door het historische centrum van Dordrecht wandelden…

Dankbaar

We mogen stilstaan bij de verbinding die ontstond doordat we de handen uit de mouwen staken,

Gebroken

Het was onze wekelijkse wandelochtend. Zoals altijd deelden we ons hart met elkaar. De mooie dingen in ons leven, maar ook de moeilijke. En daar tussendoor spraken we over God en lachten samen.

Eglesia verhuist naar Sprengenweg 15

Kerkelijke gemeente Eglesia verhuist per 1 januari 2024 naar de Sprengenweg 15 in Apeldoorn. Daarmee komt, na ruim 15 jaar, een eind aan de samenkomsten in scholengemeenschap UDO (voorheen Sprengeloo).

Foto: Clariska Kruiskamp

Gezegend nieuwjaar!

God de Vader wil jou dit jaar zegenen. Hoor en zie dan ook wat er van Gods gezicht naar jou toe straalt …

Oliebollenactie

Bestel deze week nog je oliebollen bij Arend. Voor maar een euro! Alle opbrengst is bestemd voor ons nieuwe gebouw. Dus, wacht niet langer en scan de code, dan zit jij gebakken voor oudejaarsavond!

Zondag en maandag met/in Eglesia

Wees welkom en vier met ons de komst van de Mensenzoon, de Zoon van God, Jezus Christus.

Je bent geliefd!

Vandaag nam ik afscheid van mijn oma, omringd door zo’n 70 familieleden: ooms, tantes, neefjes, nichtjes, achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen.

Kijken met de bril van God

Een algemene betekenis van hoop: wensende verwachting, dat iets goeds, dat nog onzeker is en in de toekomst ligt, werkelijkheid zal worden.

Een andere omschrijving van hoop, kijken met de bril van wat God gedaan heeft naar wat nog komen gaat.

Winnaarsmentaliteit

Een maand geleden zat ik in Albanië bij de voetbalwedstrijd KS Egnatia tegen Partizani. De koploper tegen de nummer 2. Na 10 minuten scoorde de thuisploeg en we waren door het dolle. ’10 10 10!’ zaten we te dollen.

De ontmoeting met de Bruidegom

Midden in de nacht klonk de aankondiging: ‘Daar is de bruidegom! Kom, ga Hem tegemoet.’ Het is een moment van bijzonder verlangen dat we ook voelen in de adventsperiode, de voorbereiding op het kerstfeest.

Kracht van de Troon

Een paar weken geleden konden de inwoners van Apeldoorn de verbouwingen van Paleis het Loo bekijken. In goed gezelschap liepen wij op vrijdagavond door de kamers en gangen van het paleis.

Leven in waarheid en vrijheid, deel III

Havel waarschuwt dat ook mensen in vrije samenlevingen geestloos kunnen worden, met lege ogen door het drukke leven waggelen: te druk, te gestrest, te eenzaam. Herken je daar iets van?

Leven in waarheid en vrijheid – Deel II

Leven in waarheid betekent niet alleen eerlijk zijn tegenover anderen, maar ook eerlijk zijn tegenover onszelf en voor God. Door in het licht van de waarheid te wandelen, worden we gereinigd van zonde en kunnen we gemeenschap met God hebben. Dit is de basis voor echte vrijheid.

Leven in waarheid en vrijheid

Leven in waarheid en vrijheid is een krachtig concept dat zowel in de Bijbel als in de woorden van Václav Havel wordt benadrukt. Jezus zelf sprak over de bevrijdende kracht van de waarheid.

Brandhaard

Als ik het ruitje schoonmaak om de houtkachel weer aan te steken, zie ik op het rooster een verkoold blok liggen. Ik bedenk dat het, in zijn eentje, het vuur niet aan heeft kunnen houden. Het is afgekoeld en uitgedoofd. En ik besef ineens dat dit soms ook een beeld is van mijn leven. Als ik niet of te weinig contact heb met mede gelovigen, dan dooft het vuur van Gods leven in mij snel en koel ik af.

Motorrijles

‘Met enige regelmaat moest de instructeur me ‘even helpen’ de motor weer op de wielen te zetten, want de bijzondere verrichtingen waren niet eenvoudig!’

Zondag in Eglesia

Van harte welkom dit weekend, deze zondag in Eglesia. Gerard van der Schee zal ons voorgaan in Gods woord en Arnoud de Jong heeft leiding van dienst.

We mogen deze morgen drie kinderen opdragen. Fijn om dit als gemeente met elkaar te kunnen doen.

….

Passie voor Jezus en het ware evangelie

Bij Paulus gaat radicaliteit en passie hand in hand. Net zo radicaal als de manier waarop hij tot bekering kwam. In de eerste Korinthe brief was Paulus bij tijd en wijle cynisch, in de Galaten brief lijkt hij wel boos. Maar waarom?

Gemene deler

Gemene deler

Sinds een aantal maanden sta ik op vrijdagmorgen in de rij voor de kaasboer. Dat we vaak een tijdje moeten wachten lijkt de meesten niet te deren. Er wordt gezellig gepraat of ontspannen gewacht.

Ik hoorde deze week bij Eerst Dit: “Liefhebben is een verlangen delen”. Dat laatste is bij de kaasboer zeker het geval.

‘Er is maar één God, dat is Jahweh.’

Met haar voeten stapte ze op de stenen Asjerabeeldjes in het Bijbels Museum, met de bedoeling er zo weinig mogelijk van heel te houden. Het maakte haar niet uit of ze daarvoor opgepakt zou worden, of erger. ‘Het is zo schokkend, ik vind woorden niet genoeg.’

De afgelopen periode komt het steeds terug in mijn gedachten, in onze gesprekken, of gewoon in het dagelijks leven: afgoderij, welke afgoden eer ik, eren wij nog, in plaats van de enige God en Heer: Ik Ben?

Blenden

‘Afgelopen weekend reed ik met twee kleinkinderen de zonsondergang tegemoet. Het uitzicht was ongelooflijk mooi. Indrukwekkende wolkenpartijen met glinsterende randen, gouden zonlicht en…’

Tegen, voor, met…

Waarbij vaak de vraag opkomt, hoe kan het dat iemand die onderweg was TEGEN Jezus, een verandering meemaakt en daarmee zijn leven omgooit en onderweg gaat VOOR Jezus.

Idyllisch?

In het park tussen de middag drommen ze samen op bankjes, muurtjes, grasveldjes. Eigenlijk loopt er niemand alleen… samen eten, samen tijd doorbrengen, samen hetzelfde doel hebben…

Waarom ben ik lid van Eglesia?

Waarom ben ik lid van Eglesia?

Een vraag die ik mijzelf van tijd tot tijd stel. Ben ik hier voor mijzelf, voor de gemeente, voor God, of van alles wat?

Psalm 149 (bewerkt)

Zing voor de HEER een nieuw lied
Roem Hem te midden van zijn gemeente

Kerkdienstgemist.nl

Vanaf 17 september kun je onze livestream vinden op kerkdienstgemist.nl! Bereid je vast voor…

Maak het ze niet te makkelijk

Sinds ik alleen woon in ons huis ben ik meer alert. Als ik ’s avonds laat de tuin in kom check ik altijd even de hoeken die buiten het licht van de lamp vallen. Ik controleer, voordat ik ga slapen, de deuren en ramen, zodat ik zeker weet dat er niet iemand zomaar binnen kan komen.

De hemel juicht, Uw kerk getuigt

Een lied dat ik de afgelopen week op meerdere momenten hoorde. En wat me raakte. Een juichende hemel. Een getuigende kerk. Maar bovenal de trouw van God!!

Gods kracht zichtbaar in onze zwakheid

Op vakantie in de zomer zie je wel eens zo’n indrukwekkend veld vol met zonnebloemen. Honderden. Knalgeel en groen. Ze kijken je allemaal aan, of hebben je net de rug toegekeerd.

Volg je hart?

Ik houd van spreuken en quotes, waarin met weinig tekst veel wordt gezegd. Maar kom er door de jaren heen achter dat er ook veel zijn die weinig zeggen of je onbewust op een verkeerd spoor zetten.

Leven in de Geest

Heb jij in de vakantie ook wel eens de neiging om te gaan afwegen wat werkelijk telt in het leven? ‘Dit ga ik vaker doen!’ Of: ‘Daar moet ik nu echt nee tegen gaan zeggen.’

Ik wel.
Maar dan, wanneer het gewone leven weer begint, wordt dat wel eens moeilijk. Terwijl juist op dat moment zichtbaar wordt wat ik echt belangrijk vind. En ja, dat is niet anders wanneer we het hebben over wie God is in ons leven, wat Jezus’ lijden en sterven betekent voor ons.

Zoek eerst het Koninkrijk van God

‘Zoeken is niet simpelweg even om je heen kijken en dan zie je het wel, het is eerder een krachtig werkwoord dat betekenis geeft aan onze toewijding.’

Vakantievoer om op te kauwen

Boeken kunnen je raken en aan het denken zetten. Dat geldt ook voor het verhaal van ‘De Grootinquisiteur’, geschreven door Dostojevski in het boek ‘De Gebroeders Karamazov’. Laat me je meenemen in een samengevatte versie.

“Zonder Mij kun je niets doen.”

Laat ons Uw ogen hebben, zodat de mensen U zullen zien en niet ons. 
Laat ons Uw handen en voeten zijn,  
Uw mond, zodat wij Uw werk kunnen doen in Uw naam. 
Zuiver. Krachtig. Liefdevol. Zeker. 

Waakhond

Terwijl ik aan het werk ben op mijn laptop, klinkt er ontspannen gesnurk van onder de tafel. Aan mijn voeten ligt Bert, de hond van onze dochter en schoonzoon…

Houd me vast – prachtige investering in je relatie​

In de nieuwsbrief van een aantal weken geleden, vertelde ik al over de cursus ‘Houd me vast’ die Eglesia vanaf oktober gaat aanbieden voor stellen.

Zondag in Eglesia

Gospel Boulevard treedt op in Eglesia! Deze samenkomst is geen doorsnee zondagochtend, dit wordt een groot feest!

Tokkelen

De vakantietijd breekt aan, onze vakantie gaat zijn laatste week al in. We zien de campings meer en meer vollopen, en ik denk even terug aan een uitje met de kinderen een aantal jaren geleden.

Cursus ‘Houd me vast’

Nieuwe cursus voor stellen

In de zomer van 2022 vierden wij ons 30-jarig huwelijksfeest. We waren verbaasd hoe snel die tijd is gegaan. In de periode dat de kinderen klein waren, hadden we minder tijd en aandacht voor elkaar dan de jaren daarvoor. Aan het eind van de dag waren we vaak moe en de weekenden waren voor het gezin. Er was simpelweg te weinig energie over voor diepere gesprekken over wat je bezighoudt of dwars zit.

Jong geleerd

Toen onze kleindochter net kon lopen vond ze het heerlijk om, net als mama, schoon te maken. IJverig poetste ze kastdeurtjes met een doekje.

Het vaderhart van God

Afgelopen week heb ik naar Arianne geluisterd. En een opdracht uit de YFC waaier gedaan. Dit keer een waar ik echt even tijd voor vrij heb gemaakt. Ga een dag offline.

Verliefd worden…

Afgelopen kringavond waren we bij hoofdstuk 5 van het boek van Henk Binnendijk “ Op weg naar de hemel.”

Durf jij het aan met Hem?​

De machines draaien al, grote draaikolken met schuimkoppen worden zichtbaar op het wateroppervlak. De meeuwen duiken af en aan op zoek naar een lekker maaltje.

Ongebruikt

Terwijl ik met mijn zilveren kettinkje speel, denk ik ineens aan het gouden kettinkje wat ik ooit van mijn vader kreeg met een hanger van Venetiaans glaswerk. Ik heb het misschien een paar keer gedragen, maar inmiddels al jaren niet meer. Omdat ik de voorkeur geef aan zilver.

Waar zet jij je tent op?

Na een warm en inspirerend weekend liep afgelopen maandag het evenemententerrein van Biddinghuizen weer leeg. Tenten werden leeggehaald en ingepakt, caravans en campers rijklaar gemaakt.

Maar wij zien Jezus!

Dat is het thema van de Pinksterconferentie 2023. Een weekend waarin vele christenen vanuit allerlei verschillende achtergronden en denominaties samen komen, om te vieren, te gedenken en te eren.

Warm Welkom

‘Alle gasten die aankomen, moeten worden ontvangen als Christus zelf, want Hij zal eens zeggen: Ik kwam als gast en gij hebt Mij opgenomen.’ Regels van Benedictus.

We lunchten bij het klooster in Diepenveen, bezochten de kerk en konden ons verdiepen in een stukje geschiedenis. Hierboven genoemd een van de wijsheden die we tegenkwamen.

Inspirerend, warm en liefdevol.

Ontzag voor God

Van de week op de kring bespraken wij de betekenis van de Ark in de tabernakel. De plek waarin of waarbij God was. Een Heilige plek waar je niet zonder meer mocht zijn en die je niet zonder meer mocht aanraken. Een afspiegeling van hoe God bij de mensen wil zijn.

Wel of niet?

‘…Je bestemming wordt bepaald tijdens je leven.’

Vertrouwen in Zweden

Onze kerk bevindt zich in een voormalig hotel een prachtige oude locatie…

Dagelijks reukoffer

Het lijkt in deze tijd wel heel moeilijk om te bidden. Veel vraagt onze aandacht, we moeten ook zo veel en onze bucketlist is lang.

Kinderbijbel

Ademloos zijn haar ogen op mij gericht terwijl ik haar voorlees…

Hem heb ik lief

Mijn hart vult zich met blijdschap. Stroomt over van Zijn liefde.

Lijdenstijd

Afgelopen zondag vierden we het Avondmaal met elkaar. Ik kan het niet meer vieren zonder daarbij te denken aan de woorden van Han.

Stille Zaterdag…

…Overal, tot aan de einden der aarde,
zal men de HEER gedenken en zich tot Hem wenden….

Ik heb jullie lief

‘…Hoe Hij door de mensen gezien en gekend wil worden. Als de God die liefde is. En die Zijn liefde wil delen…’

Stilte in de Stille Week

…wacht tot jij zover bent…

Vragen in de vastentijd

…bij het koffieapparaat op kantoor…

Vol of leeg?

‘Als je met Jezus leeft dan moet je er om denken dat je elke dag effe bij Hem gaat tanken…’

Onze geloofsbelijdenis begint met …

‘Zie je jezelf gaan in het water van die zee, heen en weer geslingerd door de golven? Een wereld vol meningen, veranderingen. Weer een plons water over je hoofd.’

Bekleed met Christus

‘Het is de tijd waarin de eerste lammetjes weer worden geboren. De knoppen aan de magnolia boom zitten en de krokussen volop in bloei staan. Het voorjaar. Maar…’

Eerst zien, dan geloven

‘… Want mensen die God niet kennen zullen eerder ons leven ‘lezen’, dan de Bijbel.’

Je hebt genoeg aan mijn genade, want mijn kracht openbaart zich juist ten volle wanneer iemand zwak is

‘Velen van ons is geleerd dat we ons best moeten doen om een goed christen te zijn.’

Een askruisje halen

‘Bedenk wel, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren,’ spreekt de priester.

Rookgordijn

‘Heer’, bid ik, ‘wat is de belemmering?’ ‘Rookgordijn’, klinkt in mijn gedachten. Ik zoek de betekenis op.

Zo menselijk…

”Zeg me eens, is jouw God groot of klein?’

TRUE OR FALSE

‘…sowieso weer een ontmoeting met onze liefdevolle Vader!’

Vermaken of ontwaken

‘Vermaak je niet met de dingen waarvoor Jezus is gestorven.’

Geachte Paulus…

Wat zou ik graag willen weten hoe de ontmoeting met de Levende Heer jouw leven zo heeft veranderd!

Maar de grootste daarvan is de liefde

‘…De liefde is geduldig en vol goedheid…’

Roeping

Het mooie van het beeld van de tabernakel is dat God daar aanwezig is en de mens alleen maar in beweging hoeft te komen om Hem te ontmoeten. De eerste drie offers geven dat zo mooi aan…

Deugkneus

‘Deugkneus. Dat ben ik dus. Vroeger had je de deugnieten. Nu zijn het de deugkneuzen… ‘

Ben je er klaar voor? 

Zondag hopen we hier bij stil te staan en na te denken over onder andere verwachting, voorbereiding, verbond, vertrouwen, versiering. Kortom, over wat het betekent de bruid van Christus te zijn.

Gezegend Nieuwjaar

‘Wat vraagt dat van mij, in het nieuwe jaar dat voor ons ligt?’

Happy New Year

‘Vroeger kreeg je vaker kaarten dan tegenwoordig.’

Echt feest

Nu nog is ons kerstfeest onvolmaakt en voor sommigen zelfs een verdrietige periode…

Licht van de wereld.

Maar wat betekent dat dan, nu Hij niet meer in de wereld is, sinds Hij is opgevaren naar de Hemel, is Zijn licht dan gedoofd? Hoe dan en waar dan schijnt Zijn licht vandaag?

Kerst

Het wordt vast een hele mooie Kerstavond, vol verwachting uitzien naar Zijn komst!

Klepel

“Stay woke”, let op, wees op je hoede.

U bent de bron van licht die in ons leeft

Je ziet het overal om je heen, in de winkels, op straat en in de huizen. Overal worden er weer lichtjes opgehangen en kerstbomen opgetuigd. Kaarsjes aangestoken en bij sommige ook nog de open haard. In deze tijd van het jaar hebben we extra behoefte aan licht en warmte.
Maar zodra het donker wordt…

Ze praat met me alsof taal geen rol speelt.

‘Ze praat met me alsof taal geen rol speelt.’ Overdenking door Laura, een van de

Kapstok

Kapstok Overdenking door Arianne Zelfs nu we met zijn tweeën zijn puilt de kapstok vaak

Zondag in Eglesia

Aanstaande zondag is gewoon al de eerste adventszondag. Wat heerlijk om dan bij elkaar te komen.
Je bent om 11 uur van harte welkom in Sprengeloo. De jongeren van Eglesia hebben een hele mooie dienst voorbereid.

Geen stenen voor brood

“Welke vader onder jullie zou zijn kind, als het om brood vraagt, een steen geven. Of als het om vis vraagt, in plaats van een vis een slang geven!” Daar zitten we dan, van de dertig aanwezigen zijn er maar drie die geen verschijnselen van lepra hebben.

Rotonde

Rotonde Jaren geleden werd er een grote rotonde aangelegd bij Centraal Beheer voor een betere

Leven als gemeenschap

Leven als gemeenschap Overdenking door Jeanine, een van de oudsten van Eglesia  Dit keer is

Eglesia: een nieuwe fase

Eglesia: een nieuwe fase Overdenking door Laura, een van de oudsten van Eglesia  ‘We leven

Geluk versus verantwoordelijkheid​

Geluk versus verantwoordelijkheid “God wil dat ik gelukkig ben”, is wat hij zei, nadat hij

Jongerendienst

God zoeken en Hem beter leren kennen…

Zien we je dan?

Toegevoegde -eeuwigheids- waarde

De dagen niet te vol plannen en ruimte laten om die door God in te laten vullen. De juiste prioriteiten stellen.

Dopen? Ik?

Wat een mooi getuigenis…

Het is een daad van gehoorzaamheid aan God om je dan ook te laten dopen!

Zondag in Eglesia

De verwachting, op het moment dat ik dit schrijf, is dat het zondag zelfs 20 graden kan worden!
Fijn als we jou mogen ontvangen in Eglesia, om 10.30u staan de koffie en thee voor je klaar.

Onder druk

Terwijl ik ijverig aan het boenen was, herinnerde ik me ineens een preek van jaren geleden waarin het voorbeeld van een spons werd gebruikt.

Wat zou jij doen?

In een land waar vrijwel alles is stil gelegd door een militaire macht, blijkt alleen de christelijke kerk nog te functioneren.

Michazondag in Eglesia

De grote uitdaging van deze Michazondag is om aan de ene kant te voorkomen dat wij onrecht te gemakkelijk vergeten en het leven ongewijzigd voortzetten, en om aan de andere kant te voorkomen dat we ontmoedigd raken omdat recht doen in onze samenleving zo lastig is…

Samen bidden verbindt!

Afgelopen woensdag was een dag van bidden en vasten, een dag die we afsloten met de Open Schoolavond in Sprengeloo. Wat een bijzondere avond werd dat…

Op zoek naar een voorganger

‘ Een leraar en verbinder die transparant en authentiek is, een leider met visie.’

Stel je voor dat…

Stel je voor dat… Soms sta ik er ineens bij stil. Bij de gewoonte, die

Genade, liefde en eenheid

Genade, liefde en eenheid ‘Afgelopen jaren heb ik geregeld aan het eind van de dienst

Zorgen in het huisgezin van God

‘Er valt geen haar van je hoofd zonder dat Hij het weet!’

Doof

Doof ‘Hebben ze wortels in hun oren?’, vroeg ik me de eerste weken verschillende keren

Samen één lichaam

Samen één lichaam “Zoals een lichaam vele delen heeft en die delen niet allemaal dezelfde

Heb lief en heb geduld​

Heb lief en heb geduld Afgelopen maandag zat ik bij een bijeenkomst en de strekking

Nalaten

De woorden “…gezocht…, maar níet gevonden…” bleven nagalmen.

Dagelijks leven in de praktijk…

Tussen het geven van de medicijnen door begint deze mevrouw haar betoog. Ik laat haar haar hart even luchten, ondertussen controleer ik de medicijnen en doe ze in een glaasje voor mevrouw…

Onvoorwaardelijke liefde

‘Hij zoekt ons op, begroet ons enthousiast, kruipt dicht tegen ons aan… ‘

Buiten adem

‘Ze huppelde voor mij uit van school naar huis, al zingend’

Een spannend nieuw seizoen

‘En als je wat wilde kwam je gewoon in actie.’

Maar had de liefde niet…

…Als we maar een vonk van die echte liefde in ons hadden, zouden we beseffen dat alles op aarde daarbij in het niet valt….

Een bruiloft

‘Een bruiloft waar lang naar uit gekeken is en veel voor geregeld en georganiseerd. Een bruid die in haar jonge leven al veel heeft meegemaakt. Een leven van zorg, spanning en onzekerheid.’

Zomervakantie!

‘Op 14 augustus zullen we weer open zijn, met een…’

Splachnizomai

‘Om Zijn ”splachnizomai” te delen met de ander.’

Stel je toch voor…

‘Of iets ingrijpends te doen als het roer omgooien! Misschien je voet op het water zetten (het onmogelijke doen)?’

Houd gewoon van ze…

Ik weet niet hoe het met jullie is gesteld, maar soms vind ik het leven best ingewikkeld.

Stilte

‘Ik heb de afgelopen weken iedere morgen de stilte opgezocht. Dat deed ik door lange wandelingen over de Veluwe.’

Wachten op God, leven uit de Geest

‘Hij draagt Zijn discipelen op om te wachten totdat de Heilige Geest komt. Wachten en bidden.’

Passie voor de kerk

‘Na de diepgaande serie Passie voor Jezus, rond Pasen, zijn we gestart met deze nieuwe serie.’

Kerk zijn we samen!

Familiedienst met Marcel en Lydia! 12 juni, welkom!

Besmettelijk of aanstekelijk?

Kennelijk tasten slechte dingen ons (ongewild of ongemerkt) aan in tegenstelling tot goede dingen.

De kracht van de Geest: je ziet het niet, maar het is er wel!

Hij legde het kussen onder de caravan en pompte er lucht in.

Pinksteren in Eglesia

‘Ik doop jullie met water,… maar Hij zal jullie dopen met de heilige Geest en met vuur.’

Pontifex

Er was blijkbaar dus een afstand tussen God en de mens die overbrugd moest worden.

Verzekering (*) of Reisgenoot?

Toen ik verkering kreeg kwam wandelen in een ander daglicht te staan. De afstand deed er niet meer echt toe en zelfs de bestemming was ondergeschikt. Het ging veel meer om degene met wie ik wandelde.

En je naaste als jezelf…

Passief consumeren in Gods gemeente, het lichaam van Christus. Dat is als een hand die niets meer vastpakt. Het oog dat gesloten blijft. De arm die slap langs het lichaam blijft hangen.

Gehoord op de jongerendienst…

‘En dan zullen jullie samen met alle andere gelovigen gaan zien hoe breed en hoe lang, hoe hoog en hoe diep de liefde van Christus is.’

Samen bidden in Eglesia

Van harte welkom!

Geloven is geen wiskunde

Hoe mooi is het eigenlijk? Dat Gods wil niet afhangt van onze kansberekening.

Recht op gehoorzaamheid

Alles wat wij hebben en wat wij zijn hebben we aan Hem te danken.
Als dat we dat ècht geloven, wat doen we daar dan mee?

Juicht, want Jezus is Heer.

Lopen, zichtbaar en letterlijk naar het kruis, even stilstaan,
maar er ook aan voorbij mogen gaan.

Heimwee

Toen één van onze dochters voor langere tijd naar het
buitenland ging werd ze, ver weg van thuis, overvallen
door heimwee.

Vakantiegeld Samen Delen

De actie Vakantiegeld Samen Delen is een initiatief van de kerken (zie overzicht elders). Als teken van verbondenheid tussen buurtgenoten. We geloven dat samen delen iedereen goed doet, ontvangers én gevers!

Pas op de plaats

Even rust. Even bijtanken, even… dicht bij de Vader zijn.

Praise je hees!

Jongerendienst 8 mei

Chocolade eitjes?

Pasen en de weg ernaartoe is voor mij altijd wel een heel bijzondere tijd.

Dichter bij Jezus

Als je als Zijn discipel dicht bij Jezus leeft en je naaste liefhebt als je zelf dan verdubbel je dus je kracht.

Op weg naar Jeruzalem

Hoe mooi is het om juist nu ons af te zonderen en tijd vrij te maken om met Hem mee te gaan richting Jeruzalem en te denken wat Hij daar voor ons deed.

Grondtoon

‘…en ik bid U, Heer, dat heel mijn leven, een symfonie voor U mag zijn…’

Lectio Divina

Vandaag is alweer de derde aflevering van de Lectio Divina, online gekomen. Door deze podcast te luisteren en actief mee te doen, ben je bijna 20 minuten met Gods woord bezig.

Apeldoorn geeft warmte

De inzamelingsactie van het Christelijk Noodfonds Apeldoorn onder de titel Apeldoorn geeft warmte is een groot succes geworden.

Ik geloof in een Persoon

Toen ik nog een kind was heeft Hij zich aan mij laten zien en mij bij de hand genomen.

Samen op weg naar Pasen: PASSIE VOOR JEZUS

‘…we willen ons focussen op de ontmoetingen die Jezus had met hele gewone mensen.’

Kom, ga met ons en doe als wij…

Begin van de week fietste ik virtueel door de Belgische Ardennen, onderweg naar de muur

Herken je dat, dat je na uren bankhangen of schermtijd…

Van harte welkom!

“Klopt, en u zal worden opengedaan”

‘Verbaasd en beschaamd wist ik niet wat te antwoorden.’

Apeldoorn geeft warmte – UPDATE 2

‘Maar wij doen wat we kunnen: een gebaar van solidariteit maken.’

God is een hartenjager!

‘God verdient onze aanbidding en eer, maar Hij verlangt naar onze liefde’

Luisteren is een dimensie van liefde

  Luisteren is een dimensie van liefde Daarom roept Jezus zijn leerlingen op om de

Aankomende jeugdactiviteiten!

Youth Alpha Vanaf 13 februari wordt er samen met de NGK een Youth Alpha cursus

De kracht van een lied

Het is nog donker buiten en ik bel aan. Ik pak nog even snel mijn

Apeldoorn geeft warmte – update

De actie om mensen financieel te steunen die in grote problemen komen door de hoge

Genade

De vorige keer dat ik een overdenking schreef was rond Sinterklaas. Het thema dat ik

Geworteld en gefundeerd

Geworteld en gefundeerd “Zou je niet een test willen doen?”, vroeg ze mij. Ik keek

Verlamd?

Er werd ook een verlamde naar Hem toe gebracht, die door vier mensen gedragen werd….

Update Jeugdwerk

Afgelopen maanden hebben we ondanks de diverse onmogelijkheden toch een aantal mooie jeugd-bijeenkomsten gehad. Naast

Licht ontvangen en licht doorgeven

Een paar weken geleden schreef ik een stukje over stenen. Waarbij Jezus zegt: Wie zonder

Apeldoorn geeft warmte

https://www.youtube.com/watch?v=t_4-Tj5VTJs Apeldoorn geeft warmte Door een sterke stijging van de energieprijzen en een hoge inflatie

Blog door Arianne Nap

Gemeenteleden delen hun gedachten. ‘Zal ik jou daar zien, in het Vaderhuis?’

Overdenking van de oudsten

Een overdenking van een van de oudsten van Eglesia. Dit keer geeft Renze van den Noort ons nieuwe stof tot nadenken over Christus centraal.

Blog door Vincent Koper

Gemeenteleden delen hun gedachten, deze keer over Maria, de moeder van Jezus.

Daniël en Elske

Kennen jullie Daniel, Elske en de kids al?

AVG

Wat doen wij met de AVG?

Bijbelverhalen voor kinderen​

Iedere week zijn er bijbelverhalen voor kinderen